Bejelentkezés

Jelenleg online

Senki
   
   
   
   
   
   
   
   
 
A Magyar Vadászíjász Egyesület őszi találkozója Nyomtatás
Írta: Lukács Tamás   
2008. November 21.

A Magyar Vadászíjász Egyesület őszi találkozója.


2008. 10. 10-12.-ei hétvégén megszervezésre került a Magyar Vadászíjász Egyesület 208 évi őszi találkozója. A nyársapáti településen, ami Cegléd mellett található egy pár kilóméterrel immár sokadik alkalommal fogadott minket a Széchényi Zsigmond vadásztársaság.

A társaság hozzáállása maximális a vadászíjászokhoz a kezdetektől fogva.

Mi sem bizonyítja jobban, hogy a jövőben is számítanak népes táborunkra, hiszen a tavaszi találkozó óta újabb szálláshelyet alakítottak ki, hogy az egyre népesebb íjásztábor igényeit kellőképpen kielégítsék.

Így senkinek nem kellett attól tartania, hogy hol hajtja állomra a fejét és az újonnan kialakított hosszú padok mellett kényelmesen tudtuk felidézni az esti lesek vagy a hajnali cserkelések élményeit.

A találkozó célja hogy az egyesület az elmúlt fél év munkájáról beszámolót tartson a tagoknak és a tagok egymás közötti összetartását is, erősítse.

Az összekovácsolódást segítette a sok közös vadászat mind a társas kacsa és fácánvadászat ahol a tagok, együtt taposták ki a harmatos fűből a fácánokat.

A közös vadászatok hangulatát emelte az összeszokott baráti társaság és a vadőrök szakszerű irányítása is.

A találkozón vadászatban és vadban nem volt hiány lehetőségünk volt vadászni fácánra, őzre, és a mai vadászkörökben kuriózumnak számító üregi nyúlra is. Sőt a szomszédos vadászterület jóvoltából feszíthettük íjainkat húzó récékre is.


A találkozón fontos szerepet töltött be a közgyűlésen való részvétel is, mely új helyszínen a nyársapáti művelődési házban kapott helyett. Az egyes tagok elhivatottságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy voltak olyan tagjaink, akik kifejezetten csak a gyűlésre jöttek le, és fájó szível, hogy nem maradhatnak velünk indultak vissza a mindennapi mókuskerékbe (pézsmakerékbe) ami csak rövid időt engedélyezett nekik.

A közgyűlésünkön beszámolót kaphattunk az elnökség munkájából és terveiből ill. beszámolót, olvashattunk az Európai Vadászíjász találkozóról is ahol Ambrózy Árpád és Nagy Barna vadásztársunk, képviseltette hazánkat. Továbbá szavazás történt az új tagok felvételéről és számos más fontos kérdésben is szavazás történt.

Az egyesület ülésén talán legfontosabb kérdése hogy miképpen vállalja fel az egyesület azon vadásztársaink érdek képviseletét kiknek egyes területeken a házi szabályzatok alapján korlátozták a vadászati lehetőségeiket, miszerint a társaság területén íjjal vadásszanak.

Hiszen a Magyar Vadászíjász Egyesület létrejöttének egyik és legfontosabb feladata a hazai vadászíjászok érdekképviselete.

Többek között szó esett egy új webes megjelenésről, miszerint az évek óta működő vadászíjász weboldal (www. Bowhunter. hu) megújul mind küllemileg mind tartalmilag és az üzemeltetését a továbbiakban az egyesült, végzi. Bár az egyesületünk több új taggal is, bővült sajnos egyes vadászíjász társaink kilépéséről is hírt kaptunk.


A vadászíjászat egyre népszerűbb lesz hazánkban, és mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a 2008. 10. 19-én megrendezésre kerülő Gödöllői vadásznapon külön termet biztosítottak hogy egy trófea kiállítással tárjuk a nagyközönség elé, az hogy az elmúlt években milyen trófeákkal büszkélkedhetnek a vadászíjászok. Emellett a vadásznapon más íjászbemutató és íjászverseny is lesz ahol a vadászreflexel és a hagyományos visszacsapó íjjal lövő vadásztársak, mérhetik össze kőtudásukat.


A találkozó minden szemszögből sikeresnek mondható, hiszen régi barátságok mélyültek tovább új barátságok, kötődtek, és szép számmal láthattunk terítékre hozott vadakat is.

A vadászatok alatt terítékre került egy őz, egy üregi nyúl, 9 fácán, és 7 tőkésréce is. Lehet, hogy puskás vadásztársaim most mosolyra húzzák szájuk szegletét, hogy 30-37 ember elégeted a fent felsorolt teríték láttán. De mi vadászíjászok büszkék lehetünk arra, hogy mennyi élményt gyűjthettünk be vadásztarisznyánkba.


Ami nekem külön örömet okozott a hétvége alatt, hogy szombat reggel a hajnali pára ködén keresztül kürtszó köszöntette a reggelt és a vadászhagyományok ápolását is, elősegítő első vadjukat elejtő társaink mellett felsorakozott avató társak kedves jókívánságait is sikerült megörökítenünk a hangos vesszőcsapások kíséretében. Továbbá a lőtt vad megkeresésében is, példamutató magatartás mellett vadásztársunk Dorka nevű kutyája is eredményesen segített gazdájának abban, hogy a meglőtt vad mihamarabb terítékre kerülhetett.


Egyértelműen kijelenthetem, hogy a találkozót sikeresnek, és felejthetetlennek könyvelhetjük el és az óta is, azt várom, hogy mikkor lesz a következő alkalom, hogy összejöjjünk, és közösen vadászhassunk.Vadászüdvözlettel: Lukács Tamás (Luki)


Utolsó frissítés ( 2008. November 21. )
 
< Előző   Következő >
© 2021 Magyar Vadászíjász Egyesület
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.