Bejelentkezés

Jelenleg online

Senki
   
   
   
   
   
   
   
   
 
Tasnádi László - A nagy kan Nyomtatás
Írta: Administrator   
2008. October 20.

Az elozo esti sikeres vadászat után úgy döntöttünk, hogy másnap hajnalban ismét megpróbáljuk a szerencsénket. A friss vadászélmények után rövid éjszaka következett, reggel négykor már ismét útban voltam Bábolna felé. 

Öt órakor elfoglaltuk a helyünket egy ígéretes szóró közelében a csalánban. Egy nyárfa és néhány szalmabálából összerakott takarás mögött ellenoriztük a szelünket és vártuk a disznók megjelenését. Erdos bozót határolta a csalánost, így a disznók jó takarásban tudtak közlekedni. Több kondának is kedvenc helye volt ez a szóró, így optimistán ücsörögtem az egyébként embermagas csalánban. Hamarosan megjelentek a kocák, akik kis óvatoskodás után elkezdték ropogtatni a tritikálét tolünk alig 20 méterre. Mivel a szelünk jó volt, a szalma takarásából figyeltük az eseményeket. Alig telt el pár perc, kicsörtetett a bozótból egy hatalmas kan. A szívem majd kiugrott a torkomon amikor tolem húsz lépésre megállt és mintha engem nézett volna. Mozdulatlanná dermedtem, még pislogni sem mertem, nehogy kiszúrjon. Belolem csak a szememet, meg a terep kalapomat láthatta, de ez a távolság olyam kicsi, hogy az ember a disznó szempilláját is jól látja. Nem beszélve az agyarakról, amik az orrhát magasságáig kiálltak a szájából. Mire megunta a meredt bámulást, kicsit megnyugodtam, mert O is elkezdett a kocák között turkálni. Visszahúzódtam a takarásba, látom, a kísérom mutatja, hogy közel 20 cm -re becsüli a bicskákat. Átvillant az agyamon az a tarifa amit a szerzodéskötéskor kézbe kaptam és bizony elillant a lelkesedésem. Eközben befutott egy újabb társaság két süldovel és persze kocák. A vezetom éppen meggyozött, hogy az egyik süldot csípjem meg, amikor kikocogott egy újabb kan, testre kisebb mint a huszas és a fogát sem láttuk akkorának, sot távcsovel megnézve az egyik agyar törött volt. Amint megjelent, a Enagyobbik kan elkezdte ütni és állandó mozgásban tartotta. Próbálta kiszorítani a szóróról.
zt a kant mintha nekem találták volna ki, O sem volt kicsi, de a másik mellett jóval elmaradt. A vezetom jelzett, hogy ez lesz a megfelelo, így letettem a süldokrol és elhelyezkedtem lövéshez. Mivel állandó mozgásban voltak , nem tudott biztonságos lövéshelyzet kialakulni . Hol a kocák álltak elotte, vagy mögötte, hol pedig a másik kannal forgolódott. Egyszer csak a szóró szélére szorult és a kocák sem voltak útban. Elérkezett a pillanat, az íjamat felhúzva vártam azt a fél lépést, hogy keresztbe forduljon. A huszas tüske megállt a szívtájékon, még egy másodperc és teljesen az oldalát mutatta. Villant a narancs toll ahogy átütötte a testet a kívánt helyen. A disznó kirúgta magát, félkört leírva beindult. Az embermagas csalánban csak sejteni lehetett, merre halad. Kifújtuk a gozt, / közben a szemem sarkából láttam ám, hogy a kísérom orült kapkodásba kezd a golyóssal, de végül nem szólalt meg a puska. Ennek örültem is, mert tudtam, hogy a lövésem halálos volt. Ezután megvizsgáltuk a vesszot, ami természetesen csurom vér volt. Innét már jól látszott az a csapás amit az elvágtató disznó tört a csalánban. 5 perccel késobb már ott álltunk a kan felett, aki már elindult az örök disznóskertbe. Leírhatatlan öröm töltött el amikor kézzelfogható közelségbol vizsgálhattam meg a zsákmányt. Az egyik foga valóban le volt törve, a fenés fele hiányzott, míg az épp agyar / kifozés után megmértük, / 19 cm hosszt ért el. Bent lemértük, 120 kilót nyomott a kicsike. 63 métert tett meg a rálövés helyétol. Úgy érzem meggyozo volt a lövés és az eredmény a hivatásos számára is, mert miután megtaláltuk, bevallotta, hogy nem hitte hogy ekkora disznó ilyen hamar meglesz. Jól látszik a kimeneti nyílás is, ami mutatja a pontos találatot.

Ismét egy bizonyíték a kétkedoknek!

Adatok:
Bábolna, 2003 július 23.
Kan 120 Kg, 19+14,8 cm sérült agyar
íj: High Country Carbon Lite Pro 66 #
vesszo: 340 ICS Trebark / 31 
hegy: Szenti féle Magnus rekonstrukció 125 Grain 2 penge
20 méter , tüdo találat, 63 métert ment
 
< Előző   Következő >
© 2019 Magyar Vadászíjász Egyesület
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.