Bejelentkezés

Jelenleg online

Senki
   
   
   
   
   
   
   
   
 
Tasnádi László - Bemutatkozó vadászat Nyomtatás
Írta: Administrator   
2008. October 20.

2003 február 11., Bábolna

Idén télen valahogy sikerült elintéznünk, hogy a Bábolnai Állami Ménesbirtok 300 Ha-os disznóskertjében úgynevezett bemutatkozó vadászaton vehetünk részt vaddisznó süldore. Ketten két kísérovel próbáltunk szerencsét a pár centis hóval fedett kertben a második kalandunknak. Az én kísérom Greiner Jóska az Rt. erdészeti osztályvezetoje volt, aki önként vállalkozott a kíséretemre, mivel nagyon érdekelte miként is muködik a vadászat íjjal. A szigorú kíséretre azért is szükség volt, mert a kertben élt egy döme névre keresztelt kan, aki nem tekintette csúcsragadozónak az embert, viszont annál inkább önmagát.

Délelott indultunk cserkelo vadászatot választva. A szelet figyelve próbáltuk megközelíteni valamelyik ígéretesnek tuno szórót. A téli idoszakban a süldok rendszerint nappal is jönnek mennek élelmet keresgélve, így volt esélyünk, hogy valamelyik szórón kint találjuk oket. Egy nagy kört leírva jó széllel fordultunk a dió-nyaras leshez és távcsovel láttuk a mozgást, így nekiláttunk rácsúszni. A leshez az út derékvastagságú nyarason keresztül vezetet, amit sorba telepítettek, így bizonyos szögbol a törzsek jó takarást jelentettek. Néhol magról kelt dió inkább bokrok, mint fák szakították meg a szabályos sorokat. Kb 80 méterig viszonylag könnyen eljutottunk, viszont utána minden lépés perceknek tunt. Sokszor kellett mozdulatlan pózokat felvenni, mint egy törzs kinövése, persze sokat segített a jó álcaruhám. A kísérom elmaradt mögöttem és egy törzs takarásából figyelte az eseményeket. Röpke 40 perc alatt leküzdöttem a maradék 50 méter. így kb 30 méterrol láttam a lökdösodo süldoket. Letérdeltem egy törzs mögött hogy kifújjam magam és kicsit csillapodjon a lábremerésem. Mivel a disznók nem fogtak gyanút, megnyugodtam és kezdtem felkészülni a lövésre. Úgy térdelo pozícióból áthelyeztem a testsúlyomat az egyik lábamra, ezzel éppen elláttam a fatörzs mellett, de magamból nem engedtem látni néhány centinél többet. Talán kicsit mintha vastagabb lett volna ezzel a fa törzse, de ezt nem vették zokon a disznók. A nagy lökdösodésben az egyik süldo közelebb került hozzám és egyben kiszorult a konda szélére, ideális célt mutatva számomra. Felszökött az adrenalin szintem mikor felhúztam az íjamat és vártam a legjobb pozíciót. Nem is kellet várnom sokáig mire a süldo keresztbe fordult, elotte én már megmértem a távolságot, most pedig behelyeztem a kis süldo testét a huszas és harmincas tüske közé. a kis harminckilós test nem adott túl nagy célfelületet, de mivel nem akartam lebogni , igyekeztem szívre küldeni a lövést. A megfelelo pillanatban kirepült a vesszo, a jobb mellso láb mögött közvetlenül a mellkas alsó harmadába csapódott be, a négypengés hegy eltörte mindkét oldalon a bordát és nem repült ki a testbol, hanem a süldo vitte magával a vágtában nekirohanva egy fának, ott letörve a vesszo pengés részét. A következo 20 méterben a vágta imbolygásba ment át elveszítve határozott irányát és lendületét. Közben elért egy suru jágerkenderest, de néhány méter után megszunt a recsegés –ropogás , elcsendesült a táj. Elokerült a kísérom is aki távolabbról láthatta a történetet, mosoly ült az arcán, meggyozo lehetett a látvány. Megnézve a rálövés helyét az elugrástól két párhuzamos piros sáv mutatta a hóban a menekülés irányát ahogy a kétoldali sebbol dolt a vér. Mire megtettük az 50 lépést már kimúlva megtaláltuk a kicsike kansüldot. Töretátadás és gratuláció után elkészítettük a fotókat, majd telefonon tudattuk az örömhírt a másik csapattal akik még tovább cserkeltek alkalmat keresve az elejtésre.

Ezzel sikeresen bemutatkoztunk egy új vadászterületen, a szerzodés gondolatát dédelgetve, míg néhány hónappal késobb valóban aláírásra került egy szerzodés egy kan és négy süldo elejtésére.

Kansüldo 30 Kg
Hoyt Magnatech ZR 200 60 #
2613 Eclips X7 / 30 
Muzzy 90 Grain 4 penge
26 méter , tüdo lövés, 50 métert ment

Tasnádi László

 
< Előző   Következő >
© 2019 Magyar Vadászíjász Egyesület
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.