Bejelentkezés

Jelenleg online

Senki
   
   
   
   
   
   
   
   
 
Tasnádi László - Az új társ Nyomtatás
Írta: Administrator   
2008. October 20.

2003. július 22., Bábolna

Esti cserkelo vadászatra készültem Bábolnára Széles Zoli barátomhoz aki a Ménesbirtok 300 Ha-os disznóskertjét vezeti. Indulás elott, szokásom szerint kimentem még néhányszor végigloni az 5-öst. Kis feszültség maradt bennem mikor végül autóba ültem, mert az új íjamat vittem magammal. Jól ment a lövés, de ez az íj még nem lott semmit, ez lesz tehát az avatása, ha sikerrel járok. Este hétre vártak, igyekeztem nem elkésni. Mire bekanyarodtam a vadászház elé, Zoli már készen állt. Percek alatt átöltöztem terepbe, magamhoz vettem új társamat, a High Country Carbon Lite Pro íjamat, eddigi legkönnyebb, leggyorsabb és persze legféltettebb fegyveremet.

Negyed nyolckor elindultunk a kert egyik fo útvonalán, stratégiánk csupán az volt, hogy rácserkelünk az útba eso szórókra, ha kint találunk disznókat. Valójában még korán volt az igazi mozgáshoz, de néhány süldo már elindul a kocák után. A malacos kocák azok, akik a legkorábban megjelennek élelmet keresgélve. Elhaladtunk az egyik nyugodt helyen, egy hatalmas csalános – fás mélyedésben kialakított szóró mellett. Jó száz méterrol távcsöveztük a környéket, mivel mozgást nem láttunk, pár perc után odább álltunk. Egy árnyasabb részhez értünk, amikor neszezést hallottunk, kilépett elénk az útra egy fiatal kan, talán kétéves forma lehetett és egy kansüldo. Elindultak felénk, mi pedig szoborrá dermedtünk. Beálltam egy fa takarásába és elovettem a távmérot. Ötvenet mértem, de már a vesszo az idegen volt. A távolság tovább csökkent, a távméron keresztül figyeltem oket, mikor a kan megállt, talán észrevett valami szokatlant. Már 35 –ön álltak, amikor a kis kan belépett a csalánba. A süldo pár másodpercre habozott mielott követte volna a kant. Már kihúzott íjjal vártam a pillanatot amikor elnéz a másik irányba. A süldo testén nyugodott a harmincas-negyvenes tüske, közrefogva a szívtájékot és abban a pillanatban ahogy még indulás elott elfordította tekintetét rólunk, villant a narancs toll és láttam, amint a disznó mögött becsapódik a földbe a vesszo. A disznó mozdulatlan maradt a lövést követo pillanatban, majd tett pár bizonytalan lépést, megbotlott, majd ismét megállt a suruben. Biztos voltam benne, hogy alá lottem, hiszen meglehetosen váratlan reakció volt amit a lövés után tapasztaltam. Meg sem ugrott, mint ahogy eddig minden meglott disznóm megugrott és menekült. Közben a kísérom odaért mellém és közölte , szerinte megvan. Közösen mentünk a vesszohöz, ami véres volt. Nem volt mit tenni, keresni kezdtük a vérnyomokat. A vesszo közelében nem találtunk semmit, így elindultunk a süldo irányába és ahogy beléptünk a bozótba, nagyon határozott vércsapát találtunk. A vér mennyiségébol ítélve gondoltuk, hamarosan megtaláljuk kimúlva a sebágyban. Nem így történt. Elbizakodva nem vártuk meg azt a bizonyos cigarettaidot és persze az elso sebágyban nem találtunk egy vérfolton kívül semmit. Követtem a vezetomet aki biztos volt benne, hogy már nem lehet messze. A vérnyomok továbbra is vezettek, míg leértünk egy vízmosásba, ahonnan egy nagy jágerkenderes kezdodött. A disznó átváltott a vízmosáson és bevette magát a surube. Megálltunk és kis hallgatózás után feltunt tolünk tíz lépésre, hogy pár szál növény alig észrevehetoen mozdul és ez a mozgás ismétlodik. Ekkorra már a szuszogást is hallottuk. Most már elszívtuk azt a cigarettát és mire végére értünk megszunt a mozgás és a hang. Elindult az örök disznóskertbe.

Perceken belül besötétedett, így sietni kellett kikeveredni az elso útig, ahol megvizsgálhattam a becsapódás helyét. A vesszo jó helyen hatolt be, a mellkas alsó negyedében, átvágva a tüdot és érve a szívcsücsköt. Szégyelltem magam a türelmetlenségünk miatt, amiért nem hagytuk békével kimúlni és ilyen hosszú utat kellett megtennie ezzel a sebbel miattunk

Kansüldo 50 Kg
High Country Carbon Lite Pro 66 #
340 ICS Trebark / 31 
Szenti féle Magnus rekonstrukció 125 Grain 2 penge
34 méter , tüdo+szívcsúcs, 200 métert ment

Tasnádi László

 
< Előző   Következő >
© 2019 Magyar Vadászíjász Egyesület
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.