Bejelentkezés

Jelenleg online

Senki
   
   
   
   
   
   
   
   
 
Pátka Nyomtatás
2008. October 20.
Pátka 2003. 05. 17.
Előző nap delután kaptam egy telefonszámot, melyen egy hivatásos, s egyéb híresztelések szerint szenvedélyes vadászt érhettem el, akivel a közeljövőben tervezett őzbak vadászat részleteit beszélhettem meg.
Beszélgetésünk nyomán másnap reggel terepszemlét tartottunk, majd 18h tájékán egy 270 - 350gr. bak elejtésére indultunk. Egy bokros, iszalaggal benőtt bozótosban megbúvó kisebb szóró és tőle pár méterre, rendszeresen karbantartott dagonya mellett 22m -re ígéretesnek tűnő takarás mögül, szerettem volna lesvadászatot tartani, de a kavargó, rossz irányból fújó szél minden ezirányú esélyünket szerte foszlatta . Sajnos kísérőmnek a legcsekélyebb fogalma nem volt az íjjal való vadászat mibenlétéről, de még halovány hajlandóságot sem mutatott a másság elfogadására, arra, hogy elvonatkoztasson a puskával való vadászat kényelmes gyakorlatától. Többszöri sikertelen nyílt mezőségen való íjászlőtávolra való megközelítés után végül belátta, hogy sikeresebb lehet egy lesvadászat 20 - 25m - ről.
18. -án reggel azért további, a búzatáblákban békésen legelésző bakok után sóvárgott, melyeket a nagy távolság miatt a 8x40 -es távcsővel még elbírálni sem lehetett tisztességesen. Értelmetlen föl - alá kocsikázás a nyílt mezőségeken már - már teljesen lelohasztotta kísérőm minden ( kis befektetés, nagy haszon ) irányú reményét, amikor végre egy domborulat mögött 85m -re álló bakot sikerült belopni. Valószínűleg porig sújthattam lövésre egyáltalán nem hajló, türelmes magatartásommal, mert idegesen hadonászott, hogy miért nem lövök már, hiszen "csak 30m -re van". Szerencsére a lézeres távmérővel nehéz vitatkozni. Ekkor én láttam rajta, hogy borzalmasan megbánta már, hogy vadászíjász kísérőnek vállalkozott, akkor, amikor az általa elmondott gyakorlat szerint puskával fél órán belül, gépkocsiból, kényelmesen le tudhatta volna a dolgát.
Ezek után, talán nem meglepő, hogy a délelőtt is eredménytelennek bizonyult.
Azonban mindezen előzmények ellenére bizakodva néztünk az aznap esti lesvadászat elé.
Ismét 18h magasságában indultunk neki a vadászatnak, s amíg a leshelyre értünk építő beszélgetéssel telltek az amúgy haszontalan percek. Kísérőmnek az íjas vadászatról eleddig megtapasztaltak nyomán bizonyára szöget üthetett fejében: milyen sok mozgással jár a vessző húrratétele , az elsütő beélesítése, idegre kattintása, és az íj kihúzása, mert mindezek elkerülésére irányuló mentő ötlettel állt elő, s nekem szegezte a kérdést: vajon lehetne e az íjat kihúzva letenni, mikor a lesen ülünk? Miután e remeknek tűnő ötletét nem díjaztam túlságosan, csendben ballagtunk tovább a les felé. Kísérőm egy délutáni bográcspartiról érkezett töményen felfüstölt ruhában, mely már méterekről bűzlött. A leshelyen behúzódtunk a szórótól 25m -re lév iszalaggal benőtt bozótosba, melyen a vad várható irányai felé néző lőréseket alakítottam ki. Nagy körben az avart földig elkotortam, kihúztam az íjat minden lehetséges lőirányba , s leellenőriztem, hogy mindeközben nem érek e hozzá bármi zajforráshoz. Távmérővel bemértem néhány viszonyítási pontot, az íj irányzékát ezek átlagára igazítottam, majd a fényerőt is beállítottam a várható értékre. Tehát előkészítettem a terepet és felkészültem a lehető legcsendesebb vadászatra.
Kísérőm egyszerű kempingszékét felállítva lekuporodott mellém, s várt.
Várt velem szépen, csendesen. Várt vagy fél órát s nem bírta tovább. A kempingszék kényelmetlensége elzsibbasztotta lábait, melyet 5 percenként hol ide - hol oda rakosgatott, miközben alatta a szék -öreg rozsdás darab lévén- megannyiszor megnyikordult. További 15 perc tellhetett el az elhelyezkedéstől, mikor látom ám, hogy egy doboz sophiane kúszik elő a zsebéből. Még néhány perc bizonytalan pörgetése a cigarettának, s előkerült az öngyújtó is. Az elkövetkező percek vastag dohányfüst eregetésével telltek, melyek minden bizonnyal meg is határozták az aznapi eredményességünket, melyet pontosan tudhatott, mert utána bóbiskolásra hajtotta a fejét.
. . .
Utolsó frissítés ( 2008. October 20. )
 
< Előző   Következő >
© 2019 Magyar Vadászíjász Egyesület
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.