Bejelentkezés

Jelenleg online

Senki
   
   
   
   
   
   
   
   
 
Lukács Tamás - Egy szerencsés baleset Nyomtatás
Írta: Lukács Tamás   
2010. February 22.

Egy szerencsés balesetTöbb barátom unszolására ismét megrendeztünk egy közös vadászíjászatot a Napkori Zrt területén. Mivel csak korlátozott számban tudtak minket fogadni így nem is nagyon kellett meghirdetni, mert annyian jelezték, hogy szeretnének jönni, hogy egy rövid egyeztetés után már meg is volt a kis csapat. Néhány pesti barátom már pénteken megérkezett és bár sajnos én a mókuskereket tapostam, de természetesen este kinéztem hozzájuk ahol hallottam, hogy egy ifjú vadásztársunkat íjas vaddisznó vaddásszá avatták. Természetesen késő estig sztoriztunk nem kis nevetéssel, de nekem sajnos még volt otthon pár elvarratlan szál a másnapi vadászatok miatt, így este hazavettem az irányt. Reggel hideg napra ébredtünk és bár a mínuszok recsegtek, de sajnos hóban nem büszkélkedtünk, pedig jobb esélyekkel indulhattunk volna a vadászatra. Reggel időben megérkezett minden barátom és kiindultunk az előre meghatározott helyekre, hogy ki váltó mellé, ki pedig szóró mellett próbáljon szerencsét.
Jómagam egy ígéretes szóró mellé tettem le a voksom ahol már korábban is ültem nem egyszer, igaz akkor a lomb jó takarást adott, míg így télen a szerényebb lomb nélküli ágak nem nyújtottak megfelelő takarást.Mindegy, gondoltam egy próbát megér. K. Tibor barátom, aki még csak most fogja elvégzi az Állami Vadászvizsgát megkért engem, hogy amennyiben nem zavar, szeretne fotózni. Természetesen engedtem és azért is maradtunk a szóró környékén, mert itt mindkettőnk részére volt alkalmas fa, hogy a saját leseinket felszerelhessük.
Én egy Summit lest használok, amit ár érték arányban megfelelőnek tartok a vadászíjászok számára, míg Tibi barátom egy Gorilla les utánzaton próbál szerencsét.Mivel a fa ki volt már alakítva, hiszen nem először ültem fel, így minden nehézség nélkül értem el a 6-7 méter magasságot és kezdtem rögzíteni magam a fa törzséhez.Mivel a gyári hevederem már a fa tövében magamra öltöttem így elég hamar sikerült biztosítanom magam. Hamar elkészültem és minden figyelmemet Tibi barátom famászó technikájának szenteltem.
4-5 éve rendszeresen használok famászó leseket és Gorilla lest is elég sokszor szereltem fel, hogy tudjam lényegesen nehezebb felmászni, betekerő lépcsőfokok segítségével.Tibi egy hegymászó beülőt használt a mászás során és hozzá hegymászó boltban kapható kötelet, ami végén egy karabiner oldotta meg a gyors és szakszerű biztosítást.Az utolsó becsavaró fokot tette be mikor átnézett felém és jelezte, hogy bizony már nem fázik, mert igen csak megmozgatta magát, ahogyan felbirkózott 5-6 méter magasra a reggeli fagyban.Nyugtáztam, hogy kikötötte magát, ahogy a legfelső betekerőkön állt és elkezdtem jómagam is felszerelni a kamera állványomat, hogy ha valami kijön esetleg egy újabb filmmel, tudjam népszerűsíteni a vadászíjászatot. Éppen végeztem mikor reccsenést hallottam és Tibi hangos, jajkiáltására kaptam a fejem a szomszéd fa irányába.Tibi kezében a lessel szemben a fával kezdett hanyatt zuhanni a szemem láttára!Leírhatatlan volt hogy mit éreztem de, azt hiszem, hogy a Tibi fejében is igen kusza gondolatok lehettek abban az 1-2 másodpercben. Az egészet mintha lassabban láttam volna, mint ahogyan történt, de a barátom az esés pillanatában elengedte a lest és tudatosan, vagy sem kezdte magát összehúzni majd hangos csattanással csapódót a napok óta fagyos földnek.Egyszerűen nem értettem hogy mi történhetett, hiszen láttam a fa körül a biztosító kötelet, de nem is nagyon volt időm töprengeni. Barátom nyögéséből tudtam, hogy életben van, és nem vesztette el az eszméletét de, tudtam, hogy nagy valószínűséggel több csontja is törhetett de csak reméltem, hogy a gerince épen maradt.
Egyből leüvöltöttem neki, hogy ne mozduljon, hanem várja, meg míg leérek és azonnal a telefonomért nyúltam. Szerencsére volt térerőm így egyből a kísérő vadőrt hívtam, hogy azonnal jöjjön értem, mert egy barátom nagyon magasról leesett és valószínű kórházba kell majd szállítani. Miután segítséget hívtam, akkor kezdtem hozzá, hogy a biztosító kötelemet kioldva lemásszak a barátomhoz. Természetesen végig igyekeztem hozzá beszélni, hogy mindegy mit érez semmi esetre, se mozduljon meg.Közben barátom tüdejébe ismét levegő érkezet, mert elkezdte mondani a magáét, meg hogy nincs semmi baja ne sz….k be. Persze egyből mondtam neki, hogy „Tibi tuti sokkot kaptál, és ne mozdulj meg!” A barátom felült és erősen fogta kezét de, csak azt hajtogatta, hogy nincs semmi baj. Majd felállt saját lábára!Megálltam a mászásba egyszerűen nem hitten a szememnek. Tibi karkörzéssel jelezte, hogy semmilye nem tört és mindkét lábát emelgetve, hajtogatva jelezett, tényleg jól van. Persze mindene fájt. Majd hajolgatott, mozgatta úját, kezét könyökét. Egyszerűen ledermedtem a famászásban és nem akartam elhinni, hogy ilyen van. Közben egyfolytában beszélt a barátom és teljesen uralta minden mondatát és mozdulatát.Közben megérkezet a kísérőm, aki már jelezte, hogy a napkori orvosnak szóltak és indulnak be, hogy megnézze a barátomat.Közben összetelefonált egy másik ismerősével, aki röntgen orvos és lebeszélte, hogy bemegy, megröntgenezteti magát. Csak álltam a lesen, amikor a barátom elviharzott és nem értettem az egészet. Kábán másztam vissza helyemre, és egyszerűen nem tudtam napirendre térni a látottak felett.Szerencsére egy-két óra múlva Tibi jelezte, hogy a röntgen is azt mutatja, jól van semmilye nem sérült semmilye nem tört és semmilyen belső sérülése, sincsen.Bár jelezte, hogy este kijön de estére megjött a sok zuzódással járó izomfájdalom is így inkább otthon maradt. Szerencsére a gyógyulás útján halad és ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy másnap már új szerelmét egy pár hetes Hoyt Alphamax-ot szerettet, volna kivinni lőni. Azért az még nem ment de az óta sokat javult a helyzete.
Mint utólag kiderült a hibát Ő követte el, mert a szokásától eltérően nem jól akasztotta vissza a biztosító kötelét és nem maga elé kapcsolta be, hanem az oldalsó fülekre a beülőn. Pedig azt Ő is tudja, hogy azok a fülek nem biztosításra szolgálnak. Így a figyelmetlenségéből baleset lett, de szerencséje volt.Ezt a történetet mindenképpen szerettem volna megosztani Veletek, hogy mindig minden körülmények között figyeljünk oda, hogy a megfelelő biztonsági felszereléseket használjuk. Fontos, hogy ne csak tudjuk, hogy kell használni, de mindig szakszerűen és rendeltetésszerűen használjuk azokat, mert az életünk és egészségünk múlhat rajta.Tibi esését kielemezve nagyon nagy szerencséje volt, és kész csoda hogy semmi baja nem lett, mert az eséstől nem messze mindössze pár 10 cm-re egy tuskó állt ki a földből, ami ha közelebb lett volna, akkor nem ússzta volna meg ilyen szerencsével.Barátom felesége szigorú tekintete ellenére se tett le arról, hogy a vadászíjászok táborát erősítse és megbeszéltük, hogy nagy tetteket kell véghezvinnie, ha már ennyire vigyázott rá Diana, a vadászok védőszentje.A hétvégén három disznó feküdt a terítéken és jómagam és sok barátom lett gazdagabb számtalan élménnyel és emlékkel is.

Mindnyájan vigyázzunk magunkra!


Vadászíjász üdvözlettel: Lukács Tamás
Utolsó frissítés ( 2010. September 14. )
 
< Előző   Következő >
© 2019 Magyar Vadászíjász Egyesület
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.