Bejelentkezés

Jelenleg online

Senki
   
   
   
   
   
   
   
   
 
Zempléni vadásznapok Nyomtatás
Írta: Lukács Tamás   
2009. June 07.

Zempléni Hegyközi Varázs

 Magyarország egyik legnagyobb kastélyában a Károlyi-kastélyban és annak majd 100 hektáros parkjában került megrendezésre 2009.május.1-3 között a Hegyközi Varázs turisztikai és vadászati programsorozat.

 Sample Image

A településtől keletre fekvő Károlyi-kastélyt 1 km hosszúságú, 120 éves erdei- és feketefenyők által szegélyezett bekötőúton érjük el. A parkjának egyik érdekessége, a juharlevelű platán amelynek legelső példányát 1721-ben ültették ide. A világ minden tájáról hozattak egzótákat, és az őshonos kocsányos tölgyek és gyertyánok mellé különböző juharokat, hársakat és platánokat telepítettek. A park, az épített kert szinte észrevétlenül megy át a környező csodálatosan szép tájba. A változatos domborzatú park fő helyén épült a kastély. Ebbe a csodálatos környezetbe illesztették bele a szervezők a Hegyközi Varázs megannyi látnivalóját.

A Borsodi Vadászkürt Együttes megnyitó szignáljai után sok érdekes programból válogathattak a látogatók. A vadétel főző versenyen számos helyi vadásztársaság indult, így a nap folyamán megannyi vadhúsból készült gasztronómiai finomságot kóstolhattunk meg. A kastély egyik érdekessége a vadászterem volt, ahol több trófeát is megcsodálhattak az érdeklődők.

A vadászíjászat elterjedéséhez hazánkban hozzájárulnak, a Magyar Vadászíjász Egyesület aktív tagjai által tartott vadászíjász előadások, bemutatók. Egyre nagyobb az igény, hogy e bemutatók rendszeresen jelen legyenek a vadásznapokon és megismertessék ezt a rendkívül izgalmas és csodálatos vadászati módot a vadászokkal és hozzátartozóikkal is. Ezért a szervezők felvették a kapcsolatot Baló Attilával, aki a Nádi farkas Tiszaújvárosi Íjászegyesület ( a 3D célokat adták) és vadászíjász barátai segítségével (Balóné Jutka, Dr. Kertész Gábor, Csillik Péter, Schubert László és Lukács Tamás) egy színvonalas, és izgalmas előadást tartott a vadászíjászatról.

A szervezők a kis csapatunknak egy különálló területet jelöltek ki, ahol árnyékos, erdős részen tudtuk megtartani bemutatónkat. A helyszín egyedi hangulatot teremtett arra, hogy a 3D-s állatalakos célokat természetes környezetben ágak, lombok sűrűjében tudtuk elhelyezni, így kellőképpen imitáltuk a vadászatot is. Az érdeklődők megismerkedhettek a vadászíjászat kialakulásával, az íjtípusokkal (long bow, történelmi, vadászreflex, oneida és a csigás íjjakkal) a vadászatban rejlő kihívásokkal, a felszerelésekkel, a magyar vadászíjászattal és a Magyar Vadászíjász Egyesület munkájával.

 Sample Image

A résztvevők jóvoltából rengeteg féle vadászhegy és vesszőfajta sorakozott fel. Bemutattuk a vadászíjászatban használt összesvesszőt,(alu, fa, carbon, hallövő, stb.) és tollazási módot (flu-flu, pulyka, egyenes, csavart, stb) testközelből is. A vadászhegyek sokszínűsége nagy érdeklődésnek örvendett. A magyar piacon kapható vadászhegyek nagy részét is kézbe vehették az érdeklődők. A bemutató alatt bepillantást engedtünk az álcaruhák világába, az álcázási módokba, a különböző álcázási kellékekbe. Lövéseket adtunk le álcaparaván mögül, les sátorból, fára szerelhető- és famászó lesekről, így mutatva meg a nézőknek az íj pontosságát elejtési távolságon (azaz 20 méteren) belül. Az találatok pontossága ezen távolságon sok nézőt megdöbbentett.

A csapatunk jóvoltából több márka is képviseltette magát a lesek közül, így az aktívabb résztvevők minden típus kipróbálása után rálátást kaphattak a felszereléseink sokszínűségére. A több mint egyórás előadásunk után a gyerekek kipróbálhatták az íjászatot, a felnőttek pedig kötetlen beszélgetés közben tehették fel kérdésüket, és ismerkedhettek a vadászíjászattal, és a vadászíjászokkal.

A vadászíjász bemutatónkra sokan voltak kíváncsiak, fiatalok és idősebbek egyaránt. A jó szervezésnek köszönhetően a bemutató előtt lehetőséget kaptunk a színpadon pár szóban felkonferálni a bemutatónkat és bemutathattuk a Magyar Vadászíjász Egyesületet, annak céljait és eredményeit.

 Sample Image

Összegezve a vadásznapot és a vadászíjász bemutatót kijelenthetem, hogy az egyik legérdekesebb és leglátványosabb programmal álltunk elő a Hegyközi Varázs programsorozatában, így színesítve a vadásznapi programot és népszerűsíthettük a Megyar vadászíjász Egyesület-et és a vadászíjászatot.Lukács Tamás

Utolsó frissítés ( 2009. June 24. )
 
< Előző   Következő >
© 2021 Magyar Vadászíjász Egyesület
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.